top of page

המחזור האנרגטי

למדנו להכיר את השינויים המתרחשים בתוך גופינו בזמן המחזור החודשי. אך איך כל זה משפיע עלינו?

המערכת ההורמונלית אחראית בעצם על תהליך המחזור החודשי. מרמת הורמונים נמוכה לפני ומיד אחרי הווסת, דרך עליה בהורמון ה-FSH, עלייה בהורמון האסטרוגן (ירידה ב-FSH ) עד לשיאה של האסטרוגן לקראת הביוץ, כניסה לתפקיד של הורמון ה-LH, הופעת הורמון הפרוגסטרון ושוב דעיכה של רמת ההורמונים והופעת ווסת חדשה. מי שאחראי על ויסות  ההורמונים הם המערכת האנדוקרינלית ומערכת העצבים המרכזית. מערכות אלו מושפעות ומשפיעות על המצבים רגשיים שלנו.

הווסת היא תהליך של ניקוי של החודש שעבר, וויסות של הגוף המכין את עצמו לקראת אפשרות חדשה של הריון. תקופת הווסת היא תקופה  דלה מבחינה הורמונלית. זוהי תקופה שבה אנו לרוב מרגישות חסרות אנרגיה, מכונסות בעצמינו. הורמון ה-FSH  (גנדוטרופין המופרש מבלוטת יתרת המוח), מחבר אותנו לאינטואיציות שלנו. בתקופה זו כדי להמעיט במאמצים, בדיבור, בהקשבה ובעשיה. כדי להמנע מקיום יחסי מין בזמן ווסת, החומציות בנרתיק בתקופה זו אינה מאפשרת את קיום הזרע, והנרתיק יותר חשוף לפטריות וזיהומים. בזמן גיל המעבר, כשרמת יצור האסטרוגן הולכת ופוחתת, רמת ה FSH  נשארת גבוהה יחסית. לא במקרה גיל המעבר הוא גם גיל התבונה, נשים רבות מגלות את עצמן מחדש בגיל זה בזכות האינטוציה חזקה יותר והתבוננות מעמיקה יותר על עצמן.

ה FSH  מתחיל לרדת, הורמון האסטרוגן מתחיל לעלות, רירית הרחם נעשת פורה כל יום יותר. בתקופה זו אנו חשות אנרגטיות הרבה יותר, פוריות פיזית ונפשית. זה הזמן לעשיה, לקבלת החלטות, ליצירתיות. בתקופה זו תרגול היוגה יהיה יותר אנרגטי. בשיא האסטרוגן, יופיע הורמון ה LH, הביצית תשתחרר מהשחלה אל החצוצרה, הורמון הפרוגסטרון יעלה, חום הגוף יעלה, הגוף עושה הכל על מנת לשמור על הביצית המופרת ( עם התרחשה הפרייה). הורמון הפרוגסטרון גורם לנו להיות רגישות יותר, פיזית ונפשית. נהיה רגישות יותר למגע, לריחות, נצא יותר בקלות משיווי משקל. עם יש הריון , הפרוגסטרון ימשיך להיות מופרש מהגופיף הצהוב, עד שהשיליה תקח את התפקיד.כשהגוף מבין שאין הריון, רמת הפרוגסטרון תרד בהדרגה, נוצר מצב של הצרות כלי דם, רירית הרחם מפסיקה לשגשג עד שתנשור בווסת. הצירות כלי הדם משפיעה על הפחתת הורמון הסרוטונין, במקביל הרבה נשים חשות צורך למאכלים מתוקים ( מעלים סרוטונין). בתקופה זו ,יש תחושה של כבדות, נפיחות, רגישות במפרקים ובשרירים.

היוגה הנשית מאפשרת לנו את ההתבוננות וההבנה של המחזוריות החודשית. נבין שהשינויים הפיזיים והרגשיים שאנו עוברות כל חודש מחדש אינם אויב, הם חלק מהמתנה המופלאה שקיבלנו כנשים, האפשרות ליצור חיים! ככל שנקבל תהליך זה בברכה והבנה, נהיה שלמות עם עצמינו, כך המחזור החודשי יזרום בצורה טובה יותר. תרגילים רבים ביוגה הנשית מותאמים לתקופה זו.

 

בבליוגרפיה:

  • קורס הוראת היוגה הנשית פרי פיתוחה של מירה ארצי פדן.

  • ד"ר כריסטיאן נורת'רופ, גופה של אישה תבונתה של אישה, הדרך לבריאות גופנית ורגשית, הוצאת אור-עם, תשס"א – 2000.

bottom of page